Gyűjtőszámlára utalás, önköltség befizetés, céges számla igénylés

 

 

Tájékoztató a Neptun gyűjtőszámlára való utalásról, az önköltségi díj befizetéséről, a céges számla kiállítás menetéről, a diákhitel-2 felhasználásáról:

 

http://hak.unideb.hu/19-befizetesi-ft-informacio/74-gyujtoszamla-onkoltseg-ceges-szamla

 

 Térítési/önköltségi díj a felvételi eljárásban rögzítettek szerinti összeg, karonként, tagozatonként, képzésenként:

http://hak.unideb.hu/kapcsolat/19-befizetesi-ft-informacio/63-onkoltseg

 A térítési díj kiírására a Neptunban (hallgatói üzenettel) október/március első napjaiban/hetében kerül sor. A kiírást követő nap a hallgató nevére generált automatikus számla a Neptunban elérhető. A befizetési határidőre nem teljesített tételeket a rendszer -vonatkozó szabályzat szerint- a kiegyenlíti. Tartozás esetén vizsga nem kezdhető meg, a dékán a hallgatót a névsorból törölheti. Lásd: A DE Tanulmányi és vizsgaszabályzata és a

 Debreceni Egyetem Hallgatói Térítési és Juttatási Szabályzata (16. sz. Melléklet): https://unideb.hu/szabalyzatok

 Részletfizetés, csökkentés

 Önköltségi díj mérséklés illetve részletfizetés kérése beiratkozáskor a regisztrációs időszakban (általában az első 2 hétben) a Tanulmányi Osztály/Kar honlapján elérhető kérvény (vagy Neptunban e-kérvény) segítségével kérhető. - https://unideb.hu/ és Karok.

 Diákhitel-2 – önköltségi díjhoz, kötött felhasználású hitel, közvetlenül az egyetemre érkezik

 Az önköltségi díj kiegyenlítésére szeptember/február 15-ig (és nem kell utána félévente igényelni) diákhitel-2 (https://www.diakhitel.hu/) igényelhető a Neptunban: https://www-1.neptun.unideb.hu/hallgato/login.aspx / ami az Ügyintézés/Diákhiteligénylés/Te diákhitel-igénylés -en keresztül juttat el a diákhitel honlap igénylő oldalára. A diákhitel egyszerűen, elektronikusan, személyes megjelenés nélkül (Ügyfélkapu felhasználásával ..) igényelhető: https://www.diakhitel.hu/gyik/elektronikus-alairas.html (Félévente az intézmény a jogviszonyt egyezteti a DHK-val, és október/március 15-ig utalják az összeget. A személyes adatváltozások bejelentendők, összegmódosítás a félév első hónapjában, szüneteltetés/felmondás Nyomtatvány-on, visszafizetés .. honlapon  – kövesse elektronikusan a https://www.diakhiteldirekt.hu/ honlapon.).

 

Hallgatói befizetés (egyéni  bankszámláról) - Neptun (saját "zseb") Gyűjtőszámlára utalás - változott 2021.08.01-től :

A gyűjtőszámla száma 2021.08.01-től: 11738008-21489901 (OTP Bank Nyrt.)
Számlatulajdonos neve: Debreceni Egyetem
Kedvezményezett: DEBRECENI EGYETEM- NEPTUN GYŰJTŐ SZL
IBAN: HU04 1173 8008 2148 9901 0000 0000
SWIFT: OTPVHUHB

 
A gyűjtőszámlára történő utaláskor a közlemény rovatba a NEPTUN rendszerben szereplő NEPTUN-KÓDOT és a NEVET kell feltüntetni, formátuma: NK-Neptun-kód, hallgató neve.

 

 A közlemény rovat kitöltése nélkül nem azonosítható be, hogy kihez kell rendelni a beérkező pénzt. A közlemény rovat pontos kitöltése esetén a banki átutalás feldolgozása 1-2 munkanapot vesz igénybe. Az összeg a hallgató egyéni Neptun-os „pénztárcájába” kerül, ahonnan a Neptun-ban kiírt befizetési tétel/eke/t egyszerűen lehet kiegyenlíteni (vagy a DE Hallgatói térítési és juttatási szabályzata 26. §. (11) bekezdése szerint az egyetemmel szemben fennálló határidőre nem teljesített fizetési kötelezettségei a gyűjtőszámla egyenlegéből automatikusan teljesítésre kerülnek /amennyiben a szükséges összeg részben vagy egészben rendelkezésre áll/).

 Az MNB rendelete alapján 2020. március 2. napjától bevezetésre került az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR), melyhez a gyűjtőszámlát kezelő Magyar Államkincstár fogadó oldalról csatlakozott.

 Mivel a tárgynapi beérkező tételekről továbbra is a következő munkanapon állnak rendelkezésre a számlakivonatok, ezért a Neptun rendszerben is csak a tárgynapot követő munkanapon kerülnek jóváírásra a gyűjtőszámlára beérkező utalások az alábbiak szerint:

 ·          hétfőtől csütörtökig 0:00-24:00 óra között beérkező tranzakciók a következő munkanapon,

·          péntektől vasárnapig 0:00-24:00 óra között  beérkező tranzakciók hétfőn, vagy amennyiben az munkaszüneti nap, az azt követő első munkanapon jelennek meg a Neptunban.

A gyűjtőszámlás egyenlegen történő automatikus jóváíráshoz továbbra is szükséges az utalás közlemény rovatának pontos kitöltése: NK-neptunkód név   (pl. NK-AB1234 Kis Pál). Ennek hiányában ügyintézői beavatkozás szükséges, ami a fentieknél jóval hosszabb időt vehet igénybe.

 A Neptun rendszerben a gyűjtőszámláról a hallgatói bankszámlák javára indított visszautalások teljesítésében nincs változás: http://hak.unideb.hu/gyik/121-gyujtoszamlarol-visszautalas

 Önköltségi díj egyéni befizetése:

 Ha magánszemélyként (a gyűjtőszámlájára utalt összegéből) fizeti be az önköltségi (vagy egyéb) díjat akkor a Neptun-rendszeren keresztül (https://www-1.neptun.unideb.hu/hallgato/login.aspx ) a Pénzügyek / Befizetések menüpont alatt a tétel kiválasztásával a Befizet gombra kattintva teheti meg. Sikeres befizetés esetén - a képernyőn felugró ablakban - megerősítő üzenetet kap a befizetésről.

 

Céges számla igénylése:

 Amennyiben az önköltségi / térítési díjat teljesen vagy részben munkáltatója fizeti, az összeg megosztását illetve a munkáltató részére a számla igénylését a Hallgatói Adminisztrációs Központ (HAK) honlapjáról (http://hak.unideb.hu/terites) letölthető Nyilatkozat (http://hszk.unideb.hu/19-befizetesi-ft-informacio/35-nyilatkozat-szamlazashoz) számlázáshoz nyomtatványt kitöltve küldjék meg  október/március 1-ig DE HAK, H-4032 Debrecen, Egyetem tér 1.  Fax: 52-518 677 E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. . A nyomtatványt félévente kell  kitölteni!

 Ennek alapján az Egyetem a munkáltató/cég részére átutalásos számlát küld, amely szerint a számla kézhezvétele után kell átutalni az önköltségi/térítési díjat a feltüntetett számlaszámra és határidőre. (Nem azonos a gyűjtőszámla számával). A számlát a hallgató a Neptun rendszerben megtekintheti (aláírás, pecsét nélkül érvényes).

 Ha a hallgató elmulasztja a Nyilatkozat leadását és a munkáltató/cég mégis a gyűjtőszámlára utalja a pénzt majd onnan a hallgató befizeti a Neptun-rendszeren keresztül az önköltségi/térítési díjat (mint magánember), akkor utólag nem adható ki számla a munkáltató/cég nevére.

 Amennyiben nem biztosak az utalás menetében a Hallgatói Adminisztrációs Központban további tájékoztatást kérhetnek (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ).

 

Számla elérhető  – céges és gyűjtőszámlás befizetés esetén:

 A Debreceni Egyetem bevezette az elektronikus számlázást. Ez azt jelenti, hogy a Neptunba keletkező tételekről, a tétel kiírás napján elektronikus számla készül, mely letölthető a Neptun-rendszerből a Pénzügyek-> Számlák menüpont alatt. A számla hitelessége a http://e-ellenorzes.hu honlapon ellenőrizhető (html).

 

Észrevétel – e-kérvény

 A kiírt önköltségi díjjal kapcsolatos észrevétel (pontatlan összeg, számla igény leadása) a Neptunban / Ügyintézés / KérvényekHAK térítési díj észrevétel kérvénynél is tehető. (Ezen kérvénnyel önköltségi díj csökkentés nem kérhető!!)